Consortium gaat versleten autobanden verwaarden

Plant One Rotterdam bouwt een proefinstallatie waarin een pyrolyse-reactor tienduizend ton versleten autobanden verwerkt tot olie en carbon black. Twee extra processtappen werken dit vervolgens op tot eindproducten met een hoge kwaliteit. Op termijn moet dit leiden tot een full scale installatie van zeventigduizend ton per jaar.

Versleten autobanden vormen een afvalstroom waarvoor nog geen goede werkingsmogelijkheden zijn. Meestal worden autobanden daarom nog gestort of verbrand. Een recyclingfabriek voor autobanden, die hoge kwaliteit eindproducten kan produceren voor een marktconforme prijs, zou de kringloop kunnen sluiten en zo zorgen voor een circulaire oplossing voor versleten autobanden.

Zwavelvrije olie
Zo ver is het nog niet, maar Plant One Rotterdam heeft een consortium opgericht om de technologie voor zo’n fabriek te testen. Het bouwt een proefinstallatie waarin een pyrolyse-reactor versleten autobanden gaat omzetten in olie en carbon black. Dit pyrolyse-proces was tot nu toe niet rendabel omdat er te veel zwavel in de olie zit en de carbon black een matige kwaliteit heeft. Daarom bouwt het consortium bij de pyrolyse-reactor ook een hydrogenatie-eenheid om de oliefractie te ontzwavelen en te zuiveren tot een bruikbare kwaliteit. Het doel is zwavelvrije olie te produceren, die aan de EN-590 (diesel) specificatie voldoet voor schepen en hernieuwbare energieopwekking. Zo kan één van de partners de brandstof direct gebruiken als feedstock in een warmte/krachtcentrale. Daarnaast wordt een innovatief lage-temperatuur proces getest waarbij een zeer hoge kwaliteit carbon black wordt gemaakt uit de zware pyrolyse-fractie. Dit kan vervolgens worden gebruikt als nieuw materiaal voor energieopslag in accu’s. Het zou zeldzame materialen zoals lithium die hier nu voor worden gebruikt, kunnen vervangen.

Marktrijpe oplossing
In de pilot zullen tienduizend ton versleten banden worden verwerkt tot olie en carbon black. Het doel is om aan het einde van het project een marktrijpe oplossing klaar te hebben voor de lokale recycling van banden. Het plan is om vervolgens twee full scale verwerkingsinstallaties van zeventigduizend ton per jaar te bouwen, één in Nederland en één in de UK. Deze installaties hebben de capaciteit voor de volledige banden afvalstroom in Nederland en vijftien procent van de stroom in de UK.
Aan het project werken diverse partners uit twee landen samen. Ze combineren en ontwikkelen de drie kern technologieën van het Nederlandse Newco en Pant One Rotterdam, het Engelse Edible Oil Direct en de universiteiten van Brighton en Bournemouth. Samen kunnen zij een technische en economisch haalbare oplossing ontwikkelen, wat geen van de partners alleen kan. De betrokken bedrijven hebben de faciliteiten, expertise en vergunningen, en beide universiteiten hebben unieke technische expertise.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.