Meer in het hart van de Nederlandse chemie kun je bijna niet zitten als Plant One. Het kersvers erkende Center for Open Chemical Innovation in de Botlek, mocht zich 25 september verheugen op ruim tweehonderd bezoekers. Starters, CEO's van grote chemieconcerns, overheidsvertegenwoordigers en chemiedocenten konden onder meer deelnemen aan de Innovatietour langs innovatieve ondernemers die hier uin processen aan het testen en opschalen zijn.
Good Hout: hout uit schil van kokosnoten
Good Hout wil de schil en de vezels van de zestien miljard kokosnoten die nu op zijn best de verbrandingsoven ingaan, tot een nieuw soort hout transformeren. In het onderzoekslab worden de versnipperde schillen en vezels samengeperst tot verschillende houtkwaliteiten - van zachtboard tot hardhout. In de nabije toekomst wil Good Hout ook met 3D-printers producten gaan maken. De chemische analyses zijn nodig om aan de exacte specificaties van klanten te voldoen: buigbaarheid, waterdichtheid, hardheid. Over twee jaar hoopt het bedrijf een pilotfabriek te hebben staan.
Arteq: elektriciteit uit warmteverschil
Arteq werkt aan een soort omgekeerde warmtepomp (Organic Rankine Cycle). Uit het temperatuurverschil tussen warm en koud water wil het bedrijf via een warmtewisselaar elektriciteit produceren. Uniek aan dit principe is het geringe warmteverschil (20-50 graden) dat nodig is voor elektriciteitsopwekking en het gebruik van de zwaartekracht. Aanvankelijk was het de bedoeling om het temperatuurverschil in bovenste en onderste lagen van oceanen te benutten, maar dit is door de lage elektriciteitsprijzen niet haalbaar. Daarom mikt het bedrijf nu op biomassa, aangezien daarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Over drie tot vier jaar hoopt het bedrijf commercieel te zijn.
SoliQz: kristallisatie en zuivering in continu proces
SoliQz scheidt vaste stoffen van vloeistoffen. De spin-off van TNO beschikt zowel over een laboratorium als een pilotinstallatie. Als eerste is de start-up erin geslaagd in een continu proces stoffen te kristalliseren en te zuiveren met een hydraulische waskolom (HWC). Zonder kwetsbare draaiende onderdelen en toepasbaar voor zo'n vierhonderd chemische stoffen. De zuiverheid kan oplopen tot 99,9 proces en de energie-efficiëntie tot 20 procent hoger dan destilleren. Op dit moment draait de pilotinstallatie op volle toeren voor een Amerikaanse klant. Door temperatuur en grootte van de deeltjes te variëren, ontstaat het optimale proces dat vervolgens opgeschaald kan worden. Handig en doorslaggevend dat Plant One over een ATEX-vergunning beschikt en zich in een haven vol potentiële klanten bevindt.
XtraBio: extractie uit natuurlijke grondstoffen
Helemaal aan het begin staat XtraBio. In een nog leeg laboratorium wil deze startende ondernemer winstgevend biobased grondstoffen gaan produceren. Door puur organische extractie van stoffen uit rozemarijn of hennepvezels bijvoorbeeld, dient zich een scala van toepassingen aan: textiel, stoelen, bouwmateriaal, verzorgingsproducten, diervoeding, stalbedekking, voeingssupplementen of medicijnen.
Al met al is het voordeel van deze proeftuin voor chemische bedrijvigheid volgens de ondernemers dat je gewoon aan de slag kunt: 'zij hebben de zorgen, wij het plezier'.