Waarmee kunnen we je helpen?
Contact info
Merseyweg 10
3197 KG Rotterdam
(Havennummer 5210)
Contact info
+31 (0)181 213476
info@plantone-rotterdam.nl

Wil je verbetering van dichtbij zien? Plan een bezoek?

Bezoek inplannen

Plant One Rotterdam wil graag haar bestaande pilot plants integreren met een mogelijkheid om CO2 af te vangen en te verwerken tot bruikbare, nieuwe grondstoffen. Haar vestiging in de Botlek is een perfecte locatie om dit uit te proberen, want alle benodigde vergunningen en de infrastructuur voor de benodigde utilities en energie is volledig aanwezig. In het project Carbon One voert Plant One daarom op sub-industriële schaal een pilot uit.

Binnen Carbon One wordt een installatie gebouwd en getest waarmee CO2 uit rookgas wordt afgevangen en direct met innovatieve technologie wordt omgezet in nuttige producten. Het gaat dan om de productie van methanol, e-fuels en waxes. De installatie zal bestaan uit een absorptie- en een regeneratiekolom, een scrubber kolom en een SKID. Bovendien wordt een nieuwe solvent ontwikkeld als alternatief voor de bestaande technologie voor CO2-afvang op basis van mono-ethanolamine.
De pilot plant zal gedurende 8 maanden semi-continu operationeel worden getest om de afzonderlijke processen en de ketenintegratie te optimaliseren. Bovendien zullen verschillende afnemers tests met de eindproducten doen. Vooral voor de geproduceerde e-fuel is dit van belang omdat het om een nieuw product gaat. Vanuit de luchtvaart is daar overigens al belangstelling voor.

Concurrerend
Doel is om een netto overall CO2-emissiereductie van 75 proces te behalen in het directe proces, eerst nog met gebruik van "grijze" energievoorzieningen. De CO2 wordt afgevangen uit de rookgassen van een pyrolyse-reactor die versleten autobanden gaat omzetten in olie en carbon black (zie het artikel "Consortium gaat versleten autobanden verwaarden"). In het project alleen al wordt een emissiereductie van negenhonderd tot duizend ton CO2 nagestreefd in acht maanden tijd. Bij gebruik van groene, hernieuwbare energiebronnen kan in de toekomst de CO2-emissie van het proces naar nul worden gebracht.
Uiteraard onderzoekt Plant One de economische haalbaarheid van de technologie en vanaf welke CO2-emissiebeprijzing en welke elektriciteitsprijs de gemaakte eindproducten concurrerend kunnen worden geproduceerd. Met die informatie kan het de afvangtechnologie verder op de markt brengen. Na afloop van de pilot zal de CO2-afvanginstallatie overigens permanent opgesteld en beschikbaar blijven bij Plant One Rotterdam voor verder onderzoek, gebruik en demonstraties.

Contact

Heb je vragen of specifieke wensen?
Aarzel niet en neem direct contact op.

"*" geeft vereiste velden aan

Onderwerp
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoofdkantoor

Theemsweg 5
3197 KM Rotterdam-Botlek

Contactinfo

+31 (0)181 213476
info@plantone-rotterdam.nl
chevron-right